Rollotop
lendvaiestarsa
Lendvai és Társa Uszodetechnika
Telefon és e-mail cím

Zodiac Tri és pH perfect készülékek felszerelve A medence: élvezet
zodiac.png

ZODIAC vízfertőtlenítők

2012-től a Chlor Expert piacra dobásával a ZODIAC a sósvizes vízfertőtlenítők (más néven klórozók vagy sóbontók) kínálata mellett a hagyományos, klóradagolásos vízfertőtlenítéshez is kínál automata berendezést.

A leghatásosabb és máig leggyakrabban használt csírátlanító vízfertőtlenítő a klór. A túlzottan klóros medencevíz kellemetlen, szemgyulladást, bőrviszketést, kiütéseket okozhat. A Zodiac vízfertőtlenítők két fajtája - két különböző alapelv és technológia alkalmazásával - ugyanazt a célt éri el: a medencevízben lévő, un. szabad klór mennyiségét folyamatosan az optimálishoz közeli szinten tartja. Az 1-1,5 mg/l mennyiség alig érezhető, és nem okoz egészségi panaszokat, de kielégítően fertőtlenít,

vizfertotlenitok_kapcsolata.jpg

Hogyan működik a Chlor Expert és a sósvizes vízfertőtlenítő

A Chlor Expert automata klóradagoló a víz redoxpotenciáljának* folyamatos mérésével, a mért eredményhez igazodó mennyiségben szakaszosan adagol (10 percenként) folyékony klórt (Cl2) a keringetett medencevízhez. Így a víz fertőtlenítő képességét állandóan az optimumhoz közeli értéken tartja. Az optimális érték 740 mV, mely 1,5 mg/l szabad klórnak felel meg 7,4 pH-érték mellett. Az adagoló berendezés legfontosabb eleme az érzékelő szenzor (vagy más néven szonda), amelyet évente egyszer kalibrálni kell.

 A sósvizes vízfertőtlenítők is klórral csírátlanítanak, de az ehhez szükséges klórt sóból (NaCl) állítják elő. A medence vizéhez literenként 4 g sót adagolunk. (Ez a tengervíz sótartalmának 1/9-e, nem ízlelhető, de kellemesen lággyá , bársonyossá teszi a vizet.) Az elektrolízises cellában a vízben oldott sóból klórgáz fejlődik, mely nagyon erős fertőtlenítő, erősebb, mint a folyékony klór, ezért kevesebb kell belőle. A cellában keletkező aktív klór azonnal elpusztítja az összes mikroorganizmust és a medencébe kerülve higított állapotban is elegendő szabad klórszintet biztosít. Az aktív klór a medencében a nap UV sugárzásának hatására lebomlik, de a cellában automatikusan újratermelődik. A sósvizes rendszer az elektródán képződő kis mennyiségű ózon hatására kristályosan csillogóvá teszi a medence vizét, viszont a vízben oldott só korrodálhatja a medence fémszerkezeteit.

pH SZABÁLYOZÓK

Bármilyen víztisztító berendezést alkalmazunk (akár sósvizeset, akár automata klóradagolóst), a medencevíz pH értékének semlegeshez közeli, 7,2 -7,4 értéken tartása alapvető, részben azért, mert ez nyújt a fürdőzőknek kellemes érzetet, részben pedig az adagolt vegyszerek így fejtik ki maximálisan a hatásukat.

A  pH Expert készülékkel illetve a Tri modulokkal a pH  mérését és a vegyszer  (sav)adagolást  automatizálhatjuk.


*REDOXPOTENCIÁL (ORP) FOGALMA
Redukciós-oxidációs (redox) reakciók legfontosabb paramétere a redoxpotenciál, (angolul ORP) amely a csak milivoltban kifejezhető feszültségkülönbséget jelenti egy referenciaelektróda és a vízben lévő szabad elektronok között. A redukciós-oxidációs reakció folyamán az egyik anyag (redukáló szer) elektront ad le, a másik anyag (oxidáló szer) elektront vesz fel: a medencevízbe a fürdőzőkről bejutó szerves fertőző anyagokat, baktériumokat, hámsejteket stb. a vízben lévő klór oxidálja, csírátlanítja, s így fertőtleníti.